Θεωρείο του Τεχνουργείου ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

 

ΘΕΑΤΡΟ ΚΑΙ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ 

Κυριακή 23 Οκτώβρη 2022 ώρα 18.00

Η ελληνική ρίζα θέα συναντάται τόσο στο θέατρο όσο και στο θεωρείν και η εκλεκτική συγγένεια του θεάτρου με τη φιλοσοφία διαφαίνεται ήδη γλωσσολογικά. 


Το Θεωρείο του Τεχνουργείου επιχείρησε μια αναδρομή στις απαρχές του Δυτικού θεάτρου και της φιλοσοφίας για να ντοπίσει τη συγγένεια των δύο μορφών στο φιλοσοφικό έργο του Πλάτωνα και σε αυτό που χαρακτηρίστηκε «Πλατωνικός δραματισμός».

     Η ιδέα του Πλατωνικού δραματισμού εντοπίζει μια εξελικτική διαδικασία του Δυτικού θεάτρο από το Διονυσιακό Διθύραμβο στην Αττική Τραγωδία και από εκεί στο έργο του Πλάτωνα. Το τελευταίο μπορεί να εννοηθεί ως μια μακρά προσπάθεια εξοραισμού του θανάτου του δασκάλου του Πλάτωνα, του Σωκράτη. Στον Φαίδων ο Πλάτωνας επιτυχάνει να προσδώσει στον θάνατο του Σωκράτη μια υπερβατική υπόσταση, καθώς “αποδεικνύει” στοχασικά την αθανασία της ψυχής. Τελικά στο τελευταίο έργο του Νόμοι καταφέρνει και συμβολικά αυτόν τον εξοιρασμό δημιουργώντας Σωκρατικούς διαλόγους χωρίς τον ίδιο τον Σωκράτη. Η αθάνατη Πλατωνική ψυχή αποτελεί έτσι έναν προπομπό του Χριστιανισμού όπως περιγράφει εύλογα ο Νίτσε. Συνεπώς, η διαμόρφωση του θεάτρου και της φιλοσοφίας μέσα από το Πλατωνικό έργο έχει σημαντικές συνέπειες στη σύγχρονη αντίληψη της ζωής και του θανάτου. Η πρώτη δημιουργική συνάντηση του Θεωρείου επιχείρησε να αναπτύξει αυτά τα θέματα μέσω του διαλόγου ενώ παράλληλα χρησιμοποίησε θεατρικά εργαλεία για να προσεγγίσει θεατρικά και φιλοσοφικά κείμενα.

        Γιατί όπως μας έδειξε η ίδια η αναζήτηση της ομάδας και περιέργραψε εύστοχα ο AugustoBoal: το θέατρο δεν είναι απλά φαντασιακές αναπαραστάσεις, αλλά «η τέχνη του να βλέπουμε τον εαυτό μας».



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις